Federal Reserve Bank Green Roof

Michael Graves’ arousing post-modern Federal Reserve Bank of Dallas, Houston Branch building was completed in 2005. Asakura Robinson Company was recently selected to provide innovative, artful and sustainable design for a highly visible 3,000 SF outdoor terrace. The terrace is located at the axis of the facility’s second level board room, meeting rooms and dining rooms. The design provides intriguing, sculptural views from the interior, allows contemplative spaces for staff members between vegetative panels and rippling fountain walls and will also accommodate over 100 guests at each of the 100 plus events scheduled at the facility annually. Various “curtains’ of...
Read more

Spring Crossing Master Plan

In keeping with Skanska’s corporate mission of environmental stewardship, the master plan for the Spring Crossing office development is both respectful of the unique character of the site and forward-thinking in its embrace of resource management strategies. The design seeks to protect the site’s existing natural amenities and mesh them with new forms. Three distinct ecologies – Pine Forest, Coastal Prairie, and Bayou – provide the conceptual foundation for the project’s site plan. As the most defining feature of the existing site, the Pine Forest is comprised of both protected existing forest area and new stands of native mature trees....
Read more

The Plaza at Enclave

The Plaza at Enclave, Houston, Texas…   Keiji Asakura took inspiration from the Cullen Sculpture Garden to create a lush courtyard which leads you on a processional journey via fountains and sculptures to enter Core Real Estate’s Plaza at Enclave. An outdoor space that is geometrically opposite to the building’s interior provides interest to the courtyard design. The glass-enclosed walkway between the Class A, 5-story office building and the parking garage appears to float on water as the exterior reflection pool borders both sides of the corridor producing a contiguous visual effect. Material coordination to create indoor/outdoor relationships was particularly...
Read more

Dow Lake Jackson Campus

This Dow Chemical Company office located in Lake Jackson presented the opportunity to turn a challenge – a sensitive wetland area on the edge of the project site – into a benefit to the building’s patrons. Made up of five buildings including an amenity building, two lab buildings, a central plant, and a warehouse, the design vision was aimed at creating a collaborative work environment while promoting accessibility and connectivity to the wetland areas. With an “H” shape configuration, the campus layout offers employees access to several WiFi enabled outdoor workspaces. Additional outdoor access spots include a café and patio...
Read more

Parks at Boulder Creek

Asakura Robinson Company prepared landscape design and construction plans for this 140-acre lifestyle center in Pearland. The proposed $300 million Parks at Boulder Creek development will include more than 600,0000 SF of retail, 300,000 SF of office, town homes, mid-rise office and condominiums. HTH Group in Beverly Hills serves as the design architect. The developer envisions a center where people can both live and work near an open-air retail environment complete with an outdoor fireplace, hike-and-bike trails, waterfalls, canals, outdoor pedestrian walkways, kid-friendly water features and big-box retail space. Site challenges include mitigating on-site wetlands and softening a major electric transmission corridor. View Project Sheet here....
Read more

Sugar Land Town Square

Sugar Land Town Square, one of Texas’ most celebrated, award-winning mixed-use developments, provides visitors, workers and community residents with a pedestrian-friendly, premier retail, dining and year-round entertainment destination. On-street parking, shaded sidewalks, way-finding signage, cobblestone walkways and the cascading landmark fountain contribute to the feel of the space, which has promoted economic development within the Town Square and surrounding areas. Keiji Asakura led the landscape, irrigation, fountain and hardscape design, construction documentation and assisted with the master planning for the Sugar Land Town Square development. Patrick Chang provided construction drawings and observation services. View Project Sheet here. Previous Firm Experience...
Read more

CORE Park West

On this Class A office building, Asakura Robinson was engaged to create an overall master plan and establish design guidelines for the streetscape and main drive. The design centers on creating a park-like setting that focuses on pedestrian circulation and connectivity; preserves green space; and utilizes several detention ponds as feature amenities. Upon entering the complex, visitors are greeted by a shallow, still reflection pool that features a descending sign wall. At night, a channel traversing the reflection pool will showcase upward-facing flickering light beams visible only to building inhabitants. The main drive design is a plaza-like promenade lacking the...
Read more

8 West Centre

Near the intersection of Houston’s Beltway 8 and Clay Road, this CORE Real Estate development is currently being leased by Helix Energy Solutions Group. The goal for this office landscape was to create an inviting front entry and tranquil courtyard for employees to enjoy day or night. As one approaches the building, a curbless tree-lined drive complements the building’s geometry and leads visitors to the front corridor. A walkway continues to a semi-enclosed courtyard where employees can unwind, socialize, and enjoy a bite from the cafe. The courtyard is designed to be a tranquil space where a trickling fountain and...
Read more

Sentry Gateway Business Park

Asakura Robinson Company developed the master plan for the latest COPT business park in San Antonio. The 68-acre LEED Gold Certified park, focuses on pedestrian connectivity, providing safe crossings and a central gathering plaza. The plaza, designed to emphasize local materials, incorporates the key principles of successful place making in the work place: shaded outdoor seating for gathering; fountains that create a cooling affect and audible interest; an art piece elevated on a grassy mound to provide visual identity to the plaza; and the plaza itself, sunken to engage feelings of invitation and intimacy. View project sheet here...
Read more

Westway Business Park

Asakura Robinson Company worked on a series of Class A office buildings in West Houston for the Dienna Nelson Augustine Company. Westway II received LEED Gold Certification. Westway I & III received LEED Silver Certification. Water conserving irrigation systems plus native and adapted plant materials were integrated into the landscape design to aid in the LEED processes. As the more prominent of the buildings, Westway II, shown above, features elegant landscaping surrounding the building entries, a tenant patio on the north side of the building which provides shaded seating areas and displays a unique water feature within the garden. View project sheet here...
Read more

Three Eldridge Place

Asakura Robinson Company provided landscape architectural services for Three Eldridge Place, a multi-story office building located in the Energy Corridor. Attempting LEED Gold certification, the project utilized several sustainable landscape techniques to gain points for restoring wildlife habitat and reducing water use in irrigation. Instead of traditional turfgrass, the building is surrounded by a mixture of native prairie grasses, which reduces water use while also providing food and habitat for birds. Soil moisture sensors, micro-misters, and strategic location of irrigation heads provided a water savings of 53% compared with traditional irrigation techniques. The project also features a ‘zen garden’ courtyard composed of black pebbles, granite boulders, and...
Read more

Remington Square

Asakura Robinson Company provided design through construction administration services for this west Houston office building conveniently located along the Sam Houston toll road. Accented by a generous central plaza, this 20-acre commercial site includes reflection pond, water-wall and roof decks. Design also offers a generous seating area for workers and visitors in the shaded area adjacent to the retail/restaurant facilities. View Project Sheet here....
Read more

Citation Oil & Gas Corp. Headquarters

Asakura Robinson provided landscape architectural services from schematic design through construction observation for the corporate headquarters of Citation Oil and Gas Corp., which was completed in Spring 2009. The design focused on tree preservation and sustainable landscape elements. Understory plantings of native shrubs, grasses, and perennials complement the naturalistic setting. Native prairie grasses were installed in peripheral areas, reducing the need for frequent mowing and maintenance and providing wildlife habitat. Detention areas also received plantings of native trees, shrubs, and perennials to improve stormwater quality and promote infiltration. The use of native plant material throughout the site reduces the amount...
Read more

Dover Energy Regional Warehouse Office

Asakura Robinson was engaged by Powers Brown Architecture to upgrade the landscape at the Dover Energy regional facility located in the Spectrum District of Pearland, Texas. The project goal was to create an inviting landscape atmosphere with an established look that blends in with the nearby forest and softens the industrial office park surroundings. To complement an existing detention pond on site, large, drought-tolerant trees were selected and placed randomly throughout so as to create a natural look among the older, existing trees. An outdoor courtyard, walkway, and dining area were created to provide employees with convenient access to nature...
Read more

WR Sage

WR Sage West is a 22-story high-rise apartment building located in the Houston Uptown district near the Galleria shopping center. Asakura Robinson Company worked closely with the architect (Mitchell Carlson Stone, Inc.) on the 6th floor roof top outdoor space which includes swimming pool and spa, sun decks, shade structure and outdoor kitchen as well as lighting to promote night time usage. In addition, due to the harsh Houston summer environment, ARC was asked to develop a plant palette that ensures the plants thrive with minimal maintenance. Drip irrigation will be provide to reduce water consumption and meet LEED Certified standards. View Project Sheet here....
Read more

Okura Act City

Okura Act City, Hamamatsu, Japan*… Okura Act City, an ambitious project conceived as a model urban development for the 21st century where music and culture can flourish side by side with industry and technology, opened October 2004. Jointly developed by local government authorities and private investors, the 4.3-hectare complex includes a high-rise office and hotel tower, a five-story civic center with two state-of-the-art concert/convention halls, an exhibition/event space and a musical instrument museum. Keiji Asakura and Marjaneh Afkhami participated in the master planning and landscape design for the outdoor spaces, plazas and public amenities of the development. View project sheet here * Previous firm experience...
Read more

Federal Reserve Bank Parking

Asakura Robinson Company was recently engaged by the Federal Reserve Bank of Dallas to provide landscape improvements for its Houston Branch. The project incorporates Low Impact Development (LID) techniques that work with nature to manage stormwater as close to its source as possible. Design includes a reorganized layout of the existing parking lot with the addition of bioswales that drain into a dual-purpose landscape feature designed to help with flooding issues. An area has been created to serve as a point of interest and a place for employees to enjoy the outdoors. A tiered slope featuring fruit trees, native plants...
Read more

DoubleTree Hotel, Galleria

Asakura Robinson Company worked closely with the DoubleTree Galleria and Mitchell Carlson Stone Architects to totally replace the existing hotel entry. A second street entrance was created improving vehicular circulation within the courtyard, for access into both the covered passenger drop-off area and the parking garage entrance. Phase one of the design included new paving, drainage, irrigation, signage, lighting, shade canopies, benches, bollards and seasonal planters. A central area featuring palm trees and seating will be updated to include a water feature during phase two of the project. View project sheet here...
Read more